Greenwich Council

Agenda, decisions and minutes.

Venue: Rooms 4 & 5, Town Hall, Wellington Street, Woolwich SE18 6PW. View directions

Contact: Anthony Soyinka  Email: Anthony.Soyinka@royalgreenwich.gov.uk or tel: 020 8921 2230

Items
No. Item

1.

Apologies for Absence

To receive apologies for absence from Members of the Committee.

Minutes:

Apologies for absence were received from Councillor Sarah Merrill.

 

Apologies for leaving early were given by Councillor Stephen Ian Hawking.

2.

Urgent Business

The Chair to announce any items of urgent business circulated separately from the main agenda.

Minutes:

The Area Planning Committee noted and accepted the Planning Officers addendum reports, circulated in advance of the meeting, in relation to Item 7 and Item 8.

 

Further, that public submissions had been circulated in advance of the meeting in relation to Item 5 and 7.

3.

Declarations of Interest pdf icon PDF 38 KB

Members to declare any personal and financial interests in items on the agenda.  Attention is drawn to the Council’s Constitution; the Council’s Code of Conduct and associated advice.

Additional documents:

Minutes:

Councillor James declared that he was no longer a member of the Greenwich Pensioners Forum.

 

Resolved –

 

That the list of Councillors’ memberships as Council appointed representatives on outside bodies, joint committees and school governing bodies be noted.

4.

Minutes pdf icon PDF 55 KB

Members are requested to confirm as an accurate record the Minutes of the meeting held on 27 November 2018.

 

No motion or discussion may take place upon the Minutes except as to their accuracy, and any question on this point will be determined by a majority of the Members of the body attending who were present when the matter in question was decided.  Once confirmed, with or without amendment, the person presiding will sign the Minutes.

Minutes:

Resolved -

 

That the minutes of the meeting of the Eltham and Kidbrooke Area Planning Committee held on 27 November 2018 be agreed and signed as a true and accurate record.

5.

New Eltham Social Club,32 Avery Hill Road, Avery Hill, London, SE9 2BD - Ref: 18/2751/F pdf icon PDF 458 KB

The Committee is requested to grant Planning Permission for the construction of a single storey rear extension.

Additional documents:

Decision:

Resolved to grant planning permission for the construction of a single storey rear extension subject to conditions set out in Appendix 2 and the following amendments:

 

Condition 3 to ensure that the doors and windows of the extension are closed and not opened after 21:00 on any day.

 

Condition 6 to ensure that the proposed planting incorporates vegetation that provides dense screening to the boundary with 8 Eastnor Road.

Minutes:

The Committee received an illustrated presentation on the application from the Area Planning Manager (West) who advised the proposal was considered acceptable and recommended approval.

 

In response to questions from the Committee, the Area Planning Manager (West) advised that there were no noise attenuation measures; specifically for the patio area. However, there were conditions on its hours of operation restricting its use after 9:00pm. He stated the terraced area was not expected to be raised and it was proposed that there would be soft landscaping along the southern boundary of the site.

 

Councillor Clare addressed the Committee as a Ward Councillor advising that he was opposed to the proposal. Stating that he had been representing his constituents for 9 years and was aware a number of noise complaints made in relation to the club although not consistently. He stated that the efforts made by the applicant as contained in the addendum report were appreciated. However, the lateness of the changes did not give residents sufficient time to consider therefore requesting that the Committee defer its decision on the proposal. He said there were no noise controls and he was concerned that the extension would push patrons of the club further towards the properties on Eastnor Road, which due to the removal of trees by the applicant had greater exposure to noise. He commented that the removal of trees were regrettable as the site was in a much polluted area. He advised that if the Committee was minded to grant approval that it include conditions that ensured thick and mature hedging was put in place to address residents’ concerns of noise exposure. He expressed that it was great to see a successful local business but felt the applicant should consider alternative plans that utilised the space differently by opting for a wider orientated extension instead.

 

The Committee accepted addresses from 3 local residents speaking in objection to the application, who raised a number of concerns with the proposal.

 

Speakers expressed that residents had not been given adequate notice to review the plans presented to the Committee at the meeting and that the report being considered contained errors and inaccuracies. They raised concerns of future works at the premises, stating there had been damage to a private walkway attributed to the workers on the site and mature trees were removed from the site. Stating that they had safety concerns in respect of additional parking pressures and increased footfall to the area. It was stated that no evidence could be found in the Greenwich Local Planning Strategy quoted by Planning Officers to support the proposal. It was felt that the applicant should consider the use of their available function room instead of pursuing the proposal for a rear extension.

 

The Applicant addressed the Committee advising that the proposed lounge bar would be used by its current members as a quiet area and was not intended for functions. He explained that the side exit was a fire exit and would only be used  ...  view the full minutes text for item 5.

6.

24 Court Yard, Eltham, London, SE9 5PZ - Ref: 18/3287/F pdf icon PDF 275 KB

The Committee is requested to grant Planning Permission for the construction of a part 2/ part 3-storey rear extension, including basement conversion and extension with front, side and rear light wells to facilitate the creation of 7 self-contained flats (4 new units).

Additional documents:

Decision:

Resolved to grant planning permission for the construction of a part 2/ part 3-storey rear extension, including basement conversion and extension with front, side and rear light wells to facilitate the creation of 7 self-contained flats (4 new units) subject to conditions set out in Appendix 2 of this report.

Minutes:

The Committee received an illustrated presentation on the application from the Planning Officer who advised the proposal was considered acceptable and recommended approval.

 

In response to questions from the Committee, the Planning Officer advised that the proposed extension would be in line and of similar scale with surrounding properties. He stated the original property was large and the proposal would create a mix of residential units all of which met the necessary space requirements. He confirmed there was provision for disabled parking on site and there were conditions attached requiring a construction management plan.  

 

Councillor Clare addressed the Committee as a Ward Councillor advising that he was opposed to the proposal. He stated the proposal was an increase to the scale and size of the host building which would become the most densely occupied property in the area. Further adding that the area had very little permeable surface and presented a flood risk.

 

The Committee accepted addresses from a local resident speaking in objection to the application, who raised a number of concerns with the proposal.

 

The local resident expressed that he had issue with the scope of the extension as it significantly extended beyond the current building boundary. He felt that as part of the proposal a 2-storey wall would affect views and increase the sense of enclosure for neighbouring properties.

 

In response to questions from the Committee, the Planning Officer advised that private views were not a material planning consideration. He stated the extension would be contained to a single storey and the scale of the proposal was comparable to existing extensions of neighbouring properties.

 

The Applicant addressed the Committee advising that the property was converted into 3 units in the 70s and did not comply with current access and fire regulations. He stated the proposal would convert the property to 7 good quality modern units utilising the existing floor plans and incorporating the basement. He advised that the property was located in the centre of Eltham within walking distance to the train station and the site had a public transport accessibility level (PTAL) rating of 5. He stated improvement works which included the installation of a new roof and double glazed sash windows would enhance the character of the property. 

 

In considering the application, the Area Planning Members commented that the property, which was originally a late-Victorian villa, was large and could accommodate the proposal without being much bigger than what was already in the area. 

 

Others considered it would represent an overdevelopment of the site.

 

The Chair put the application to the vote with 3 Members for approval, 3 Members against and 0 abstentions.

 

As the matter remained undecided, the Chair used their casting vote for approval of the application, it was

 

Resolved –

 

That planning permission is granted for the construction of a part 2/ part 3-storey rear extension, including basement conversion and extension with front, side and rear light wells to facilitate the creation of 7 self-contained flats (4 new units) subject to conditions  ...  view the full minutes text for item 6.

7.

Land to the Rear of Substation, Rochester Way, Falconwood, London, SE9 2RL - Ref: 18/4264/F pdf icon PDF 218 KB

The Committee is requested to grant Full Planning Permission as for the construction of a head house and associated hard and soft landscaping and provision of a temporary access from Welling Way.

Additional documents:

Decision:

Resolved to grant Full Planning Permission for construction of a head house and associated hard and soft landscaping and provision of a temporary access from Welling Way subject to:

   conditions set out in Appendix 2; and

   Amended conditions identified within the Addendum – update to Appendix 2 of the main report (dated 26.2.2019)

Minutes:

The Committee received an illustrated presentation on the application from the Planning Officer who advised the proposal was considered acceptable and recommended approval.

 

In response to questions from the Committee, the Planning Officer advised that Bexley Council were consulted as part of the consulting process during the application but no responses had been received.

 

The applicant and his agent addressed the Committee.

 

In response to questions from the Committee, the applicants’ agent stated that the main issues they were looking at was excavating the shaft and building the head house. Also that alongside the plans, they were engaging with the other Borough to develop construction management and logistics plan. He stated they had carried out a full ecological appraisal of the site. 

 

The Chair put the application to the vote and it was

 

Resolved Unanimously -

 

That planning permission is granted for construction of a head house and associated hard and soft landscaping and provision of a temporary access from Welling Way subject to:

·        Conditions set out in Appendix 2; and

  • Amended conditions identified within the Addendum – update to Appendix 2 of the main report (dated 26.2.2019)

8.

142 Westmount Road, Eltham, London, SE9 1XA - Ref: 18/3152/F pdf icon PDF 685 KB

The Committee is requested to grant retrospective Planning Permission for the change of use from Retail (Class A1) to Cafe/Restaurant (Class A3) including the formation of an outdoor seating area, installation of ventilation system and construction of single storey rear extension.

Additional documents:

Decision:

Resolved to grant retrospective planning permission as outlined below: for change of use from Retail (Class A1) to Cafe/Restaurant (Class A3) including the formation of an outdoor seating area, installation of ventilation system and construction of single storey rear extension subject to:

   conditions set out in Appendix 2;

   Amendment of Condition 3 Set out in Appendix 2, to restrict the hours of operation on a Sunday from 08:00 to 18:00;

   Amendment of Condition 6 (Management Strategy) to include details of a moveable rope, to restrict the area of seating and tables to be submitted at a later date for approval;

   An informative on any decision notice to advise the applicant that any future application to be submitted for the retrospective consent for the shopfront, to include full details of disability access.

Minutes:

The Committee received an illustrated presentation on the application from the Planning Officer who advised the proposal was considered acceptable and recommended approval.

 

In response to questions from the Committee, the Planning Officer stated that the site had been operating as a café sometime since 2018. She said that Environmental Health had raised no concerns about the ventilation system, which was of similar size and scale to the neighbouring property. She added that no noise complaints were received in relation to the premises.

 

The Applicant addressed the Committee advising that assistance was offered to any resident requiring disability access. She stated that the café had been trading from 14 February 2018 and maintained strict closing hours in line with the premises alcohol licence that finished at 8:00pm. She advised that since its opening, the café had operated with the same amount of tables outside.

 

In considering the application, the Area Planning Members commented that the applicant should have a rope boundary to indicate the outside seating area.

 

The Chair put the application to the vote and it was 

 

Resolved Unanimously -

 

That retrospective planning permission is granted as outlined below: for change of use from Retail (Class A1) to Cafe/Restaurant (Class A3) including the formation of an outdoor seating area, installation of ventilation system and construction of single storey rear extension subject to:

·        Conditions set out in Appendix 2;

·        Amendment of Condition 3 Set out in Appendix 2, to restrict the hours of operation on a Sunday from 08:00 to 18:00;

·        Amendment of Condition 6 (Management Strategy) to include details of a moveable rope, to restrict the area of seating and tables to be submitted at a later date for approval;

  • An informative on any decision notice to advise the applicant that any future application to be submitted for the retrospective consent for the shopfront, to include full details of disability access.